2 Jenis Insurans di Malaysia Yang Perlu Anda Tahu

By | 13 April 2024

Sebelum mengetahui jenis insurans yang terdapat di Malaysia, kita harus tahu pemahaman tentang insurans terlebih dahulu. Secara ringkas, insurans boleh ditakrifkan sebagai perjanjian antara dua pihak di mana satu pihak wajib membayar premium, sementara pihak yang satu lagi harus menanggung akibat dari suatu perkara yang mempengaruhi pembayar premium sesuai dengan perjanjian. Premium adalah amaun dana yang dibayar dalam tempoh tertentu kepada insurans.

Isi Kandungan

2 Jenis Insurans Utama Secara Umum

Jenis insurans

Jenis insurans yang harus Anda tahu !

1. Insurans  Am (General Insurance)

Jenis insurans am adalah polisi insurans yang melindungi anda daripada pelbagai risiko selain daripada yang dilindungi oleh insurans hayat. Risiko yang dilindungi oleh insurans am, iaitu :

 • Kecederaan atau kematian akibat daripada kemalangan
 • Kerosakan properti, seperti kebakaran rumah atau kecurian kereta
 • Liabiliti akibat kerosakan kepada pihak ketiga yang disebabkan oleh anda

Tempoh perlindungan insurans am untuk kebanyakan polisi adalah setahun yang memerlukan bayaran premi secara sekali gus.

2. Insurans Hayat (Life Insurance)

Jenis insurans yang kedua iaitu insurans hayat. Insurans hayat adalah perlindungan yang diperolehi selepas membayar sejumlah wang kepada pemegang polisi atau penama jika terjadi insiden yang tidak diingini kepada pemegang polisi. Perlindungan ini juga ditawarkan berdasarkan prinsip Syariah dalam bentuk pelan takaful keluarga, pelan perlindungan untuk anda dan keluarga anda. Risiko yang dilindungi oleh insurans hayat, iaitu :

 • Penyakit
 • Hilang upaya
 • Pendapatan semasa persaraan
 • Kematian dalam tempoh polisi

Tempoh perlindungan insurans hayat lazimnya lebih dari setahun. Bayaran premium dapat dilakukan secara berkala, sama ada bulanan, suku tahunan atau tahunan.

👉 Baca Juga:  Perbezaan Takaful dan Insurans, Mana yang Lebih Baik

Pada kesempatan ini saya akan menerangkan beberapa jenis insurans yang perlu anda ketahui.

1. Insurans Kesihatan

Salah satu jenis insurans terbaik di Malaysia ialah isurans kesehatan. Kenapa mesti mempunyai insurans kesihatan?

Kadang-kadang badan anda tidak dapat berjalan, bergerak dan bekerja seperti hari-hari sebelumnya kerana faktor kesihatan yang membawa kepada proses penyembuhan dengan ubat-ubatan, anda akan mengasihi diri anda lebih daripada biasa apabila anda sakit. Proses rawatan itu juga dilakukan oleh doktor di hospital. Untuk melakukan rawatan di sana, sudah tentu anda memerlukan dana untuk memulihkan kesihatan anda dan jika anda benar-benar mencintai diri sendiri, kemungkinan untuk pemeriksaan medik biasa untuk menjadi rutinitas anda. Dengan menggunakan insurans kesihatan, anda boleh mengurangkan perbelanjaan apabila anda memerlukan dana untuk rawatan intensif di hospital.

Dengan mempunyai jenis insurans ini, anda tidak perlu bimbang tentang yuran hospital mahal untuk belas kasihan. Kerana insurans akan melindungi (menutupi) kos ini, termasuk kos ubat sesuai dengan pelan perancangan insurans kesihatan yang anda gunakan. Terdapat banyak pakej yang tersedia dari pelbagai syarikat insurans untuk individu atau keluarga anda.

Terdapat dua jenis tuntutan insurans iaitu:

– Pembayaran Balik:

Insurans kesihatan jenis ini memerlukan anda untuk membiayai perbelanjaan perubatan terlebih dahulu, kemudian laporkan kepada syarikat insurans supaya ia boleh dibayar balik kepada anda.

– Tanpa tunai:

Ini jenis insurans kesihatan hanya memerlukan anda untuk menunjukkan kad ahli insurans dan anda tidak perlu membayar apa-apa.

2. Insurans Hayat

Insurans hayat boleh dianggap sebagai bentuk perlindungan kewangan dalam bentuk wang insurans yang diperoleh oleh pewaris sekiranya pemegang polisi meninggal dunia. Jenis insurans dibahagikan kepada dua: insurans hayat jangka dan insurans hayat sepanjang hayat.

👉 Baca Juga:  Insuran Kesihatan Terbaik

Perbezaan kedua terletak pada premium insurans dan tempoh masa. Insurans hayat jangka atau jangka hayat, menetapkan premium yang berpatutan dengan tempoh 5-20 tahun. Walaupun insurans hayat menetapkan premium mahal seumur hidup, biasanya 100 tahun. Kos premium itu sendiri berbeza-beza, jika anda bekerja dan mendapatkan pendapatan yang stabil, insurans hayat ini boleh menjadi pilihan untuk perancangan masa depan anda.

Sila buat kajian berasingan dengan melawat produk syarikat yang menyediakan perkhidmatan insurans hayat dan menyesuaikan anggaran anda dan kemungkinan penyakit yang anda bimbang akan berlaku kepada anda suatu hari nanti.

3. Insurans Harta

Jenis insurans ini bertujuan untuk pelanggan yang ingin menjamin harta atau perniagaan mereka.

 • Insurans Harta meliputi perlindungan terhadap risiko, seperti kebakaran, kilat, letupan, kemalangan pesawat, untuk merokok.
 • Insurans perniagaan meliputi perlindungan harta benda, seperti gudang, kilang, kedai, mal, dan pejabat.

Berikut adalah contoh kes untuk mengira premium insurans harta:

Katakan anda mempunyai rumah bernilai Rp 700 juta. Kemudian pengiraan premium insurans harta adalah:

Nilai Aset (TSI): IDR 700,000,000 (harga bangunan dan harga kandungan bangunan)

Nilai: 0.0294%

Oleh itu, harga premium yang anda boleh bayar untuk memastikan rumah anda adalah:

Rp. 700,000,000 x 0.0294% = Rp. 205,800.

 

Insurans perniagaan dibahagikan kepada 2 bahagian utama iaitu menjalankan perniagaan dan pekerja dalam menjalankan perniagaan entiti yang lancar. Sila baca klasifikasi di bawah untuk lebih memahami.

Insurans Pampasan Pekerja

Jenis ini tertakluk kepada polisi insurans perniagaan dan meliputi manfaat kesihatan, kecacatan dan kematian. Ini berlaku sekiranya pekerja mengalami kemalangan atau kehilangan nyawa semasa bertugas.

Insurans Gangguan Perniagaan

Terdapat juga gangguan perniagaan. Dalam hal gangguan kerja rutin yang disebabkan oleh beberapa bencana atau kemalangan dan jika ini berlaku, biasanya pemilik perniagaan yang harus menanggung kerugian.

👉 Baca Juga:  Semak Insurans Kereta Online

Insurans jenis ini beroperasi di lokasi dan kedai fizikal. Kehilangan pendapatan disebabkan peristiwa yang tidak dijangka akan diberi pampasan oleh polisi tersebut.

Insurans Liabiliti Produk

Satu lagi jenis insurans perniagaan adalah insurans liabiliti produk. Syarikat yang menghasilkan produk mesti memastikan bahawa mereka telah membeli insurans liabiliti produk.

Kerana tindakan undang-undang sering boleh difailkan terhadap pemilik atau syarikat untuk kerosakan yang disebabkan oleh salah satu produknya.

Insurans Liabiliti Profesional

Perlu diingat, dakwaan kecuaian mungkin timbul akibat daripada kesilapan yang menyebabkan kerosakan. Perniagaan atau organisasi boleh memfailkan tuntutan ini di bawah Insurans Kegagalan dan Kecuaian atau Insurans Liabiliti Profesional.

4. Insurans Perjalanan

Bagi anda yang banyak melancong di dalam dan di luar negara untuk perjalanan perniagaan atau menguruskan tahap tekanan anda dan memanjakan diri anda dengan cuti ke tempat-tempat tarikan pelancong. Insurans jenis ini sesuai untuk perlindungan anda jika masalah berlaku yang boleh membahayakan aktiviti perjalanan anda.

Sesetengah negara, terutamanya Eropah, memerlukan insurans perjalanan jika seseorang mahu pergi ke negara itu. Tanpa jenis insurans ini, visa untuk terbang tidak akan dikeluarkan.

Perkara yang anda boleh dapatkan dengan mengikuti jenis insurans ini adalah:

 • Pampasan kemalangan
 • Pembayaran balik perbelanjaan perubatan
 • Penggantian barang yang hilang
 • Perlindungan ganda dalam bentuk pampasan apabila kemalangan pesawat berlaku
 • Pembayaran balik perbelanjaan ahli keluarga
 • Orang tanggungan pemindahan perubatan
 • Penggantian disebabkan oleh kelewatan penerbangan
 • Perlindungan rumah terbengkalai

Keempat jenis insurans ini sangat relevan bagi anda yang bimbang tentang masa depan anda dan masa depan orang tersayang anda.

Tinggalkan Balasan

Alamat email Anda tidak akan dipublikasikan. Ruas yang wajib ditandai *