Semak Insurans Kereta Online

By | 24 April 2024

Insurans kereta pada dasarnya adalah sesuatu yang sangat diperlukan oleh pemilik kereta. Oleh kerana kewujudan insurans kereta, agak mudah untuk membuat tuntutan atau pampasan untuk sesuatu yang tidak diinginkan, contohnya berkaitan dengan tuntutan kemalangan yang menyebabkan kerosakan pada kenderaan.Tetapi perlu diingat juga jika tidak cukup untuk memiliki insurans kereta. Tetapi ada hal-hal lain yang perlu dipertimbangkan, salah satunya yang berkaitan dengan tempoh sah insurans. Oleh itu perbincangan kali ini berkaitan dengan cara semak insurans kereta online.

Semak Insurans Kereta Online

Secara keseluruhan, pemilik kereta mestilah memperbaharui insurans kereta secara kerap. Kerana itu juga tanggungjawab yang tidak boleh dilupakan setiap tahun. Tetapi mesti melakukan semakan insurans dahulu sebelum memperluaskan insurans kereta.

Tujuan memperbaharui insurans kereta adalah untuk mengelakkan tuntutan kerajaan tempatan. Panggil pampasan sekitar RM300 untuk kenderaan di luar JPJ di Malaysia.

Melihat magnitud faedah insurans kereta yang diperbaharui, maka ia tidak sepatutnya melupakan tindakan ini untuk mematuhi peraturan yang ditetapkan oleh kerajaan Malaysia.

Isi Kandungan

Berikut Adalah Cara yang Boleh Diikuti untuk Semak Insurans Kereta Online

Pemeriksaan insurans kereta yang akan dibincangkan kali ini adalah dalam talian. Oleh itu, anda sebagai pemilik kenderaan tidak perlu menggunakan masa yang lama apabila anda ingin menjaga insurans kereta kemudian.

Satu alat yang boleh digunakan untuk memeriksa insurans kereta ialah I-Search. Alat ini adalah cadangan terbaik dan boleh digunakan oleh semua orang di Malaysia, khususnya mereka yang mempunyai kereta.

πŸ‘‰ Baca Juga:  Cara Renew Insurans Kereta Online dan Melalui Pejabat Pos

Melalui permohonan ini, ia juga dapat memudahkan maklumat tentang syarikat insurans yang digunakan, mengenai tempoh polisi, beberapa jenis perlindungan dan hal-hal lain yang berkaitan dengan insurans kenderaan kereta, yang tersedia sepenuhnya pada aplikasi I-Search.

Satu lagi perkara yang boleh diperolehi juga menerusi permohonan adalah mengenai pakej asas untuk komprehensif. Tetapi untuk mendapatkan perkhidmatan dari aplikasi, adalah wajib untuk memasukkan nombor pendaftaran kenderaan yang digunakan.

πŸ‘‰ Baca Juga:  Perbandingan Membeli Insurans Motorsikal Online dan Offline

Permohonan ini sangat berguna terutamanya jika insurans kereta sedang memasuki masa tamatnya. Kemudian, anda boleh mengetahui maklumat mengenai kemas kini dengan cepat kepada cukai yang telah ditetapkan mengikut peruntukan dan mengikut jenis kenderaan yang dimiliki. Ia juga berguna untuk mengetahui insurans pihak ketiga berkaitan dengan kecederaan untuk merosakkan kenderaan.

Cara Lain yang Boleh Digunakan Untuk Semak Insurans Online

 • Pertama, anda boleh melawat laman web mycarinfo.co.my
 • Kemudian klik pada bahagian I-Carian
 • Kemudian pilih medan kredit percuma dan tekan Pergi
 • Kemudian masukkan nombor yang sesuai yang diminta di laman web ini. Sama seperti kenderaan Reg. tidak, nama, e-mel dan sahkan e-mel. Kemudian segera tekan Ya. Kemudian klik Enquire.
 • Maklumat selanjutnya akan dipaparkan berkaitan dengan tarikh tamat tempoh insurans kereta yang dimiliki oleh syarikat berkaitan insurans.

Ini adalah beberapa cara lain yang boleh dilakukan untuk mengetahui beberapa maklumat yang berkaitan dengan insurans kereta.

Cara memeriksa NCD kereta yang perlu diketahui, iaitu seperti berikut:

NCD mungkin kata-kata baru untuk sesetengah orang. NCD sebenarnya adalah diskaun yang diberikan oleh syarikat insurans kereta kepada pemilik insurans. Sekiranya anda ingin memperbaharui insurans kereta secara automatik, anda akan mendapat diskaun selagi anda belum membuat tuntutan sebelum ini.

πŸ‘‰ Baca Juga:  Bagaimana Nak Faham NCD dan Cara Pengiraan Insuran Kereta?
πŸ‘‰ Baca Juga:  Harga Insurans Kereta 3rd Party Termurah di Malaysia

Biasanya pada tahun pertama tidak akan mendapat diskaun dari syarikat insurans kereta. Tetapi secara automatik diskaun itu akan diperoleh pada tahun-tahun berikutnya. Tetapi ketahui bahawa diskaun yang diberikan akan berbeza dari setiap tahun. Ini kerana ia berkaitan dengan peperiksaan NCD kereta setiap tahun.

Pada tahun kedua diskaun biasanya diberikan sebanyak 25%, maka pada tahun ketiga sekitar 30%, maka pada tahun keempat sekitar 38.33%, tahun kelima 45% dan tahun keenam sebesar 55%.

Syarikat insurans biasanya akan mengeluarkan surat sampul surat, iaitu apabila anda mengambil tindakan untuk memperbaharui insurans kereta tahun itu. Nombor permohonan juga termasuk bilangan NCD pada tahun sebelumnya. Biasanya juga dimasukkan dalam bentuk jadual yang tidak perlu membuka pangkalan data dalam ISM.

Semak Insurans Kereta Online

Jika rekod anda hilang, anda boleh menyemak secara dalam talian, iaitu dengan mengakses laman web ISM. Kaedahnya adalah seperti berikut:

 • Langkah pertama ialah mengakses laman web https://www.mycarinfo.com.my/NCDCheck
 • Seterusnya, masukkan nombor pendaftaran setiap kereta.
 • Ketik nombor MyKad yang anda miliki, yang merupakan pemilik kenderaan
 • Kemudian masukkan nama penuh anda
 • Masukkan alamat e-mel anda
 • Dan masukkan nombor telefon yang masih digunakan. Atau masih aktif
 • Kemudian klik pada terma dan syarat
 • Klik butang NCD Permintaan
 • Tunggu sehingga paparan hasil pemeriksaan NCD diberikan.

Apabila anda mendapat semua maklumat yang berkaitan dengan mengemas kini cukai, maka anda mesti membayar kos yang disenaraikan. Bagaimana anda boleh menggunakan kad kredit, juga boleh menggunakan kaedah perbankan internet.

Diskaun Bukan Tuntutan secara automatik akan diperoleh oleh pemilik kenderaan jika dia membuat pembayaran insurans secara teratur setiap tahun tanpa mengalami tunggakan. Semua maklumat NCD akan disimpan dalam pangkalan data yang telah diuruskan oleh syarikat insurans yang berkaitan, yang terdapat di Malaysia.

Apa yangΒ Boleh Dilakukan Untuk Menyelamatkan Kemas Kini Insurans Kereta yang Telah Dibuat?

Jika anda ingin menjimatkan untuk memperluaskan insurans kereta, anda boleh menggunakan perkhidmatan Maybank Etiqa. Perkhidmatan ini adalah perkhidmatan yang membolehkan pemilik kereta menjimatkan kira-kira 10% daripada harga premium asas yang telah ditentukan. Jika sesungguhnya premium yang diperoleh dalam kuantiti yang banyak maka penjimatan juga akan lebih besar.

Perlu diketahui bahawa laman web yang diakses sudah mempunyai kalkulator khas, yang boleh memberikan premium yang besar jika dikurangkan oleh NCD. Kemudian anda juga boleh mendapatkan semua butiran pembayaran.

Harga akan ditolak secara automatik selepas menyediakan data terperinci kereta, premium dan NCD. Apabila menggunakan kad kredit CIMB, anda boleh mendapat tambahan 5% pada akhir bulan.

πŸ‘‰ Baca Juga:  Perbezaan Takaful dan Insurans, Mana yang Lebih Baik
πŸ‘‰ Baca Juga:  Tukar Cermin Kereta Retak, Bagaimana Cara Nak Claim Insurans?

Selepas membaca artikel ini, kami harap anda sudah memahami bagaimana untuk menjaga insurans kereta secara dalam talian. Dengan semua maklumat yang disediakan dalam artikel ini, anda akan lebih memahami apa yang diperlukan apabila anda ingin menjaga insurans kereta.

Dengan maklumat lengkap semak insurans kereta online ini, kami menjamin anda tidak akan mudah mengalami kesilapan kemudian. Lebih-lebih lagi, anda boleh mengelakkan penipuan yang akan berlaku. Oleh itu, faham segala perkara yang telah disampaikan dalam kertas ini, jika anda benar-benar ingin mendapatkan kemudahan insurans kereta secara dalam talian.

Tinggalkan Balasan

Alamat email Anda tidak akan dipublikasikan. Ruas yang wajib ditandai *