10 Cara Memilih Medical Card Terbaik dan Murah [Kad Perubatan]

By | 14 April 2024

Di sini saya akan memberikan satu cara untuk memilih kad perubatan (medical card) yang tepat untuk anda dan keluarga anda. Pada dasarnya terdapat sepuluh kriteria yang memastikan anda menganalisis pilihan sepuluh kriteria kad medis untuk anda dan keluarga anda. Kad Perubatan/ medical card terbaik di Malaysia tidak akan memberikan had bil jika masih dalam masa satu tahun sementara masih dalam enam angka.

Kad perubatan terbaik secara keseluruhan bukan sahaja boleh digunakan pada satu ketika. Lebih-lebih lagi, ia bukan hanya boleh didapati dengan kos yang mahal, namun faedah yang diperoleh jauh dari jangkaan.

medical card terbaik dan murah

Sekiranya anda ingin mengetahui cara memilih kad perubatan yang terbaik. Adalah idea yang baik untuk membaca artikel ini sehingga akhirnya anda benar-benar memahami apa yang perlu diketahui sebelum memilih kad perubatan.

Isi Kandungan

1. Jangan mempunyai had

Contohnya jika anda mempunyai had misalnya 100 ribu dalam setahun, seperti yang kita tahu jumlah itu kecil dalam mata wang semasa. Anda mahukan kad / insurans perubatan yang akan melindungi kos hospital dan operasi pembedahan dengan kos hampir 1 juta setahun atau mungkin lebih, pada dasarnya tujuh nombor digit adalah perkara biasa kerana produk ini sedang ditawarkan oleh syarikat insurans di Malaysia ini bertujuan untuk apabila terdapat peningkatan dalam kos rawatan hospital.

2. Jangan menghadkan rawatan di hospital-hospital tertentu

Anda boleh pergi ke mana-mana hospital yang anda mahu pergi, seperti yang anda tahu, rawatan untuk penyakit tertentu biasanya di hospital yang mempunyai peralatan yang memenuhi syarat untuk penyakit tertentu, memilih insurans kad perubatan yang membebaskan anda untuk mendapatkan rawatan di mana-mana hospital.

👉 Baca Juga:  Kecemerlangan Medical Card Great Eastern

Sebagai contoh: Jika seorang doktor memberitahu anda untuk mengikuti prosedur perubatan untuk prosedur rawatan kedua-dua kos perubatan dan hospital. Kad Perubatan anda mestilah memberi perlindungan untuk kos hospital dan dadah. Kerana mungkin terdapat kad perubatan yang hanya meliputi kos ubat tetapi tidak kos prosedur rawatan di mana hanya hospital tertentu boleh merawat anda. Pastinya anda akan mengelakkan kad perubatan yang mengabaikan arahan doktor dan memberitahu anda untuk pergi ke hospital tertentu yang hanya meliputi kos perubatan tetapi tidak mengikuti nasihat pakar anda.

3. Tidak akan menolak untuk melanjutkan insurans kesihatan anda jika anda mempunyai penyakit yang serius atau penyakit jangka panjang

Sesungguhnya anda akan sangat kecewa jika insurans kad perubatan anda enggan menanggung perbelanjaan perubatan anda. Kad perubatan yang baik adalah insurans yang masih akan menanggung kos anda dengan perkhidmatan yang sama dan dengan ketentuan yang berlaku setelah anda terdedah penyakit ini dengan proses perawatan yang panjang. Kad perubatan terbaik tidak akan memberi anda beban atau pengecualian selepas anda mempunyai penyakit serius atau berpanjangan untuk rawatan.

4. Tidak keberatan jika anda meminta peningkatan dalam perkhidmatan perubatan

Apabila anda ingin memindahkan bilik di satu hospital dengan kelas yang berbeza. Contohnya di dalam bilik anda sekarang yuran adalah RM 200 dan anda ingin pindah ke bilik pada 300 RM kerana bilik pada RM 200 tidak tersedia. Dalam erti kata lain, kad perubatan yang baik masih akan menampung kos ini. Kadang-kadang berlaku jika anda ingin memindahkan bilik dan anda tidak tahu tentang prosedur, apa yang akan berlaku ialah akan ada kos tambahan yang dikenakan kepada anda tanpa pengetahuan anda. Daripada contoh, anda masih akan membayar 100 RM jika anda memindahkan bilik dan Kad Perubatan anda tidak meliputi kos, pilih yang akan menanggung kos jika anda menaik taraf perkhidmatan di Hospital.

👉 Baca Juga:  Medical Card Terbaik Dan Murah, Best Tips Ever!

5. Tiada peruntukan mengenai peratusan apa yang perlu anda bayar dari jumlah rawatan

Kad perubatan yang baik tidak akan memerlukan anda untuk membayar kontrak polisi insurans kesihatan yang memerlukan anda terus membayar sebahagian daripada kos (dalam peratusan) jumlah kos jika anda memilih hospital anda sendiri walaupun anda tidak menaik taraf bilik anda.

6. Bukan sahaja berkhidmat di Hospital Negara

Kad perubatan yang baik tidak akan mengehadkan di mana anda mencari rawatan. Contoh kes seperti ini. Sekiranya anda mempunyai penyakit yang sukar untuk disembuhkan di negara yang anda tinggalkan dan memerlukan anda pergi ke Singapura, sebagai contoh, kerana adanya alat dan doktor yang berkelayakan. Insurans masih akan membiayai perbelanjaan perubatan anda apabila anda pergi ke Singapura untuk rawatan. Ia juga membolehkan anda mendapatkan ubat-ubatan sendiri di Singapura tanpa rujukan dari pakar di negara tempat tinggal anda dengan sebab dan syarat yang betul. Insurans yang baik pasti memberi anda kelonggaran.

7. Jangan menaikkan premium setiap beberapa tahun

Apabila anda berumur 20 tahun dan anda membayar premium sebanyak 50 RM, insurans yang baik akan kekal dengan syarat awal apabila anda pertama kali membeli perkhidmatan insurans itu walaupun dalam tempoh lima tahun akan datang, premium yang anda bayar tetap sama.

8. Tidak membersihkan senarai hospital dengan kerap

Kerjasama antara syarikat insurans dan hospital berlaku untuk mengawal syarikat insurans dan pelanggan. Apabila sebuah hospital berada dalam senarai Kad Perubatan, anda akan dengan mudah membayar tanpa tunai. Sementara itu, jika hospital di mana anda mendapatkan rawatan tidak terdapat dalam senarai Kad Perubatan anda, proses pembayaran akan melalui proses penggantian dimana anda akan membiayai sendiri biaya tersebut, maka anda akan membuat tuntutan.

👉 Baca Juga:  Kecemerlangan Medical Card Great Eastern

9. Premium kos yang berpatutan dan berpatutan untuk umur anda sekarang

Anda pastinya tidak akan menanggung kos berlebihan untuk membayar premium. Nasihat terbaik ialah anda membandingkan setiap syarikat insurans antara satu sama lain. Yang lebih sesuai untuk anda usia dan kewangan.

10. Pilih apa yang membuatkannya mudah untuk memproses tuntutan

Selaras dengan perjanjian anda pada mulanya dengan syarikat insurans di mana anda melakukan tugas anda untuk membayar premium insurans dan terangkan secara terperinci mengenai sebarang penyakit yang mungkin anda bimbang pada masa depan dan sedikit masalah kesihatan.

Insurans yang baik akan memudahkan anda menuntut hak premium yang telah anda bayar dan selaras dengan perjanjian itu, tidak terlalu lama dan mudah.

 

Itulah cara untuk memilih Kad Insurans Perubatan dimana sahaja dan di Malaysia terutama untuk kebahagiaan anda pada masa akan datang.

Dari penjelasan di atas, kami harap anda tidak akan mengalami sebarang kesulitan apabila memilih kad perubatan terbaik di Malaysia. Tetapi dengan jelas perlu ada pemahaman asas supaya tidak ada yang salah memilih kemudian. Lebih-lebih lagi, harga yang diberikan tidak sepadan dengan hasil atau faedah yang disediakan dari kad perubatan.

Tinggalkan Balasan

Alamat email Anda tidak akan dipublikasikan. Ruas yang wajib ditandai *