Medical Card Terbaik Dan Murah, Best Tips Ever!

By | 30 April 2024

Medical Card Terbaik Dan Murah-Kad perubatan pada dasarnya mempunyai manfaat yang besar untuk semua pengguna. Dengan kad perubatan yang terbaik, anda boleh membuat tuntutan mengenai kos yang ditanggung semasa rawatan penyakit ini.

Medical Card Terbaik Dan Murah

Akan berasa berat jika anda tidak menggunakan kad perubatan dalam rawatan. Dalam erti kata bahawa wang boleh dibelanjakan dengan jumlah yang besar bahkan tidak mendapat pengembalian kos yang telah dikeluarkan sebelumnya.

Kini, kebanyakan orang di Malaysia telah menyedari betapa pentingnya memiliki kad perubatan. Ini dapat menjamin dan juga melindungi kesihatan diri dan kesihatan keluarga.

Sehingga sekarang terdapat banyak jenis kad perubatan di Malaysia. Daripada beberapa jenis kad perubatan yang telah beredar jelas mempunyai kelebihan masing-masing. Tetapi masih dengan matlamat yang sama iaitu menyediakan perkhidmatan terbaik untuk semua pengguna, lebih-lebih lagi apabila menggunakan ubat atau rawatan untuk beberapa penyakit.

Melihat manfaat besar yang terkandung di dalam kad perubatan. Adalah idea yang baik sebelum memilih atau menggunakan kad perubatan untuk mengetahui beberapa perkara penting. Dalam makalah ini, kita akan membincangkan cara memilih kad perubatan terbaik dan paling murah di Malaysia.

Isi Kandungan

Bagaimana Untuk Memilih Medical Card Terbaik Dan Murah di Malaysia

Berikut adalah cara yang boleh anda lakukan untuk memilih kad perubatan terbaik dan termurah di Malaysia. Keseluruhan kad perubatan mempunyai kelebihan yang besar untuk penerima kad tersebut, seperti yang telah disampaikan oleh kerajaan Malaysia. Antaranya seperti berikut:

1. Kadar sumbangan kad perubatan yang digunakan

Memilih kad perubatan tidak boleh dilakukan hanya dengan asalnya. Salah satu cara terbaik yang perlu dipertimbangkan adalah dengan menyesuaikan kad perubatan untuk setiap keupayaan kewangan. Kad perubatan murah tidak akan membuat anda merasa dibebani untuk kos yang ditanggung. Selain itu, jumlah kos yang ditanggung dalam sebulan dan sebagainya. Ini sangat penting untuk diperhatikan jika anda ingin mempunyai kad perubatan.

👉 Baca Juga:  2 Jenis Insurans di Malaysia Yang Perlu Anda Tahu

2. Perhatikan manfaat kad perubatan yang dipilih

Dari kad perubatan yang telah digunakan, perkara yang perlu diperhatikan adalah faedah yang disediakan. Antaranya memastikan jika kad perubatan memberikan faedah hospital, manfaat penjagaan, faedah operasi dan lain-lain.

Kad perubatan yang digunakan biasanya juga memberi manfaat kepada kos wad (pesakit rawat), serta kemudahan ambulans. Sekiranya kad perubatan yang dipilih sudah disediakan, ia boleh dikatakan sesuai digunakan.

3. Jumlah memfailkan tuntutan atau pelan kad perubatan

Perkara lain untuk dipertimbangkan sebelum memilih kad perubatan yang berkaitan dengan tuntutan yang diberikan. Sebagai contoh, ia juga berkaitan dengan tuntutan hospital, kedua-dua kos perubatan, kos penginapan dan lain-lain. Walau bagaimanapun, semua kad perubatan biasanya menentukan keadaan yang berbeza. Ini berkait rapat dengan keadaan yang telah ditetapkan sebelumnya.

 4. Kemudahan apabila dihubungi

Perkara seterusnya untuk ambil perhatian dari kad perubatan yang anda pilih adalah berkaitan dengan kemudahan komunikasi. Terdapat banyak pembekal kad perubatan pada masa kini tetapi apabila diperlukan, ia tidak jarang menjadi sukar untuk dihubungi. Terutama untuk tuntutan perbelanjaan perubatan. Oleh itu, pastikan ini tidak berpengalaman pada kad perubatan yang anda mahu pilih kemudian. Berbeza dengan kad perubatan mana yang mudah dihubungi dan yang sukar dihubungi.

Ini adalah beberapa perkara untuk dipertimbangkan sebelum memilih salah satu kad perubatan di Malaysia. Dengan memahami ini, anda boleh yakin bahawa anda tidak akan mengalami sebarang kesulitan

dapatkan kad perubatan yang sesuai ke hadapan. Kelihatannya mudah tetapi mempunyai kesan yang sangat besar dari beberapa perkara yang telah diserahkan.

Beberapa Cadangan Medical Card Terbaik Dan Murah di Malaysia Hari Ini 

Medical Card Terbaik Dan Murah

Kad perubatan eMedic AXA

Kad perubatan jenis ini adalah medical card terbaik dan murah lagi terkenal di Malaysia hari ini. Faktor bilangan pengguna kad perubatan adalah bahawa mereka dikenali sebagai murah dan agak mudah untuk mendapatkan. Boleh didapati dalam talian atau di luar talian.

👉 Baca Juga:  Insuran Kesihatan Terbaik

Satu lagi perkara yang terdapat pada kad perubatan ini adalah dengan menyediakan kemudahan dalam talian, supaya pada masa akan datang ia akan segera mendapatkan kad perubatan eMedic AXA. Kad perubatan ini secara keseluruhan menyediakan atau menawarkan perlindungan untuk semua orang di Malaysia.

AXA eMedic juga menawarkan untuk menyelesaikan kos perubatan dan kos pembedahan untuk pesakit sebagai pemegang kad perubatan ini. Beliau juga menyampaikan bahawa semua rakyat Malaysia boleh menggunakan kad perubatan.

Keperluan untuk menggunakan kad perubatan eMedic AXA. Iaitu seperti berikut:

  • Kadar caruman terendah bagi kad perubatan ini adalah sekitar RM32 dalam satu bulan. Dan mesti mengikuti semua terma dan syarat yang telah digunakan di syarikat yang berkaitan.
  • Had tahunan bagi kad perubatan ini adalah sekitar RM 20k, atau RM 50k dan RM 100k.
  • Boleh memilih satu jenis, iaitu dengan memberikan potongan atau potong
  • Kad perubatan ini juga tidak menawarkan had hari semasa di hospital
  • Pemilik kad perubatan ini bermula pada usia 16 hingga 39 tahun.
  • Kad perubatan yang dimiliki tidak perlu dikemas kini selama 80 tahun
  • Untuk kad perubatan E tanpa kad fizikal.

Melalui kad perubatan AXA eMedic, pesakit boleh mendapatkan rawatan di hospital tanpa menggunakan wang tunai. Apa yang anda perlu lakukan ialah menggunakan kad perubatan ini dan semua rawatan, serta perkara-perkara lain, telah dijaga dengan betul oleh hospital. Tetapi dengan nota untuk hospital yang bekerjasama dengan syarikat kad perubatan sahaja.

Faedah Kad Perubatan AXA 

Kad perubatan ini bukan hanya kad biasa, tetapi terdapat kelebihan yang boleh diperolehi apabila menggunakannya, seperti berikut.

  1. Dapatkan bilik istimewa

Ini berguna jika pesakit yang dirawat memerlukan bilik khas. Biasanya berkaitan dengan pola pemulihan daripada penyakit. Dalam erti kata itu juga tidak dapat digabungkan satu bilik dengan pesakit lain.

  1. Dapatkan rawatan pesakit luar

Bagi pesakit yang ingin melakukan rawatan pesakit luar pesakit. Ini boleh dilakukan jika anda sudah menggunakan kad perubatan ini. Walaupun rawatan pesakit luar dipilih, rawatan yang diberikan akan tetap optimum seperti di hospital.

👉 Baca Juga:  Cara Claim Insuran Kemalangan Motosikal

Kad perubatan AXA di Malaysia boleh dikatakan sebagai salah satu medical card terbaik dan murah lagi yang paling banyak digunakan sehingga kini. ia sememangnya tidak dapat dipisahkan daripada kos kecil yang ditanggung iaitu sekitar RM 32 dalam sebulan. Dengan kos rendah ini, jelas bahawa ia boleh digunakan oleh semua kumpulan, terutama kelas menengah yang lebih rendah. Yuran ini tidak akan membebankan semua pengguna kad perubatan eMedical AXA.

Update E-Medical Card Terbaik AIA

AIA menawarkan pelan medical card yang murah dan terbaik iaitu A-Life Medik Famili. AIA melihat bahawa kad perubatan wajib dimiliki pada masa kini memandangkan kos perubatan yang semakin meningkat. Anda dan keluarga pun memerlukan pelan perubatan dengan perlindungan yang mencukupi. Pelan baharu yang ditawarkan ini amat sesuai untuk golongan berpendapatan rendah atau B40 yang mahukan perlindungan kos perubatan di masa hadapan.

A-Life Medik Famili menawarkan pelan perubatan tanpa had untuk sekeluarga dengan harga yang mampu milik. Keuntungan yang diberi antara lain pelan perubatan komprehensif, pelan tanpa had sepanjang hayat, harga mampu milik, pilihan perlindungan seisi keluarga, jadual faedah-faedah pelan kad perubatan AIA, dan aplikasi mobile AIA Locator.

Faedah yang diberikan meliputi bilik harian dengan had RM150, had tahunan RM150,000, dan amaun deduktibel RM300 untuk setiap kes. Untuk rawatan pesakit luar dialisis buah pinggang dan kanser ialah RM300,000 tidak termasuk had tahunan. Prosedur harian dan pembedahan, rawatan kecemasan pesakit luar akibat kemalangan termasuk rawatan pergigian tertakluk kepada had tahunan. Untuk penjagaan kejururawatan di rumah dengan had seumur hidup 180 hari ialah RM3,000 setiap pengasingan dan pemindahan perubatan kecemasan dan penghantaran balik sehingga USD 1 juta.

Tinggalkan Balasan

Alamat email Anda tidak akan dipublikasikan. Ruas yang wajib ditandai *