Cara Pembatalan Polisi Insurans dan Contoh Surat Pembatalan Insurans

By | 1 Mei 2024

Polisi insuran atau perlindungan takaful yang telah diambil boleh dibatalkan. Tetapi ramai yang tak tahu dan tercari-cari contoh surat pembatalan insurans dari internet. Apabila anda termasuk individu yang sedang mencarinya, artikel ini ialah tepat untuk Anda.

Cara Pembatalan Polisi Insurans dan Contoh Surat Pembatalan Insurans

Isi Kandungan

Perkara Penting yang Anda Mesti Tahu Sebelum Membatalkan Insurans

Pembatalan insurans bukanlah perkara senang sebenarnya. Anda perlu mengambil kira beberapa perkara sebelum membatalkan polisi. Ejen insurans selalunya akan menasihatkan anda untuk tak membatalkan insurans yang telah diambil.

👉 Baca Juga:  Apa Itu Insurans?
👉 Baca Juga:  Semak Insurans Kereta Online

Ini bukan sahaja perkara lesapnya komisen yang boleh mereka dapat, melainkan kerana kerugian anda sendiri. Ketahui beberapa perkara di bawah ini sebelum memutuskan pembatalan insurans:

 1. Tanyakan pasal premium holiday kepada syarikat atau ejen insurans, sekiranya pada masa tersebut anda tak mampu bayar premium. Kebijakan bercuti dari membayar premium untuk tempoh tertentu itu yang disebut dengan premium holiday.
 2. Semak nilai tunai yang terkumpul, apabila mencukupi untuk membayar premium, anda boleh gunakannya. Cara ini boleh selesaikan kes tidak mampu membayar premium pada satu tempoh bagi mengelakkan pembatalan.
 3. Jangan batal polisi sedia ada untuk dapatkan polisi baru apabila tidak memiliki alasan yang munasabah. Misalnya lebih serasi dengan ejen baru atau hendak beli polisi baru dari kawan.
 4. Jika alasan anda sebab polisi perlindungan tak mencukupi, kenal pasti dulu apa yang kurang. Untuk melengkapi polisi utama, cubalah dapatkan perlindungan tambahan atau rider.
 5. Untuk lima sehingga enam tahun pertama, sebahagian daripada premium anda sebenarnya diberikan sebagai komisyen kepada ejen. Maknanya, jika dalam tempoh tersebut dibatalkan, anda hanya akan menerima pulangan cash value yang kecil. Tambahan pula untuk mendapatkan polisi baru, premium yang kena dijelaskan lebih tinggi karena faktor usia.
 6. Selepas tahun kedua, cash value meningkat. Cash value anda akan kosong kembali apabila anda membatalkan polisi yang telah lebih dua tahun dan mendaftar polisi baru.
 7. Setelah menerima dokumen pembatalan polisi, anda akan diberi masa sehingga 15 hari untuk menarik semua permohonan. Jika anda membuat pembatalan dalam tempoh ini, premium akan dikembalikan.

Cara untuk Membatalkan Polisi Takaful atau Insurans dan Contoh Surat Pembatalan Insurans

Setelah mempertimbangkan dan mengambil kira pelbagai perkara dan anda tetap akan membatalkan insurans, anda boleh ikuti cara-cara ini:

 1. Sila kunjungi kaunter khidmat pelanggan syarikat insurans anda. Tanyakan soalan-soalan tentang proses pembatalan yang mesti diikuti. Proses pembatalan mungkin tak sama antara satu syarikat dengan yang lain.
 2. Siapkan surat pembatalan insurans dengan segala maklumat peribadi yang berkenaan. Sesetengah syarikat tidak memerlukan surat sebaliknya hanya emel atau borang pembatalan sahaja. Jadi sama ada memerlukan surat atau tidak, perlu dapatkan keterangan dari syarikat atau ejen.
 3. Poskan surat menerusi kiriman berdaftar.
 4. Periksa untuk pastikan syarikat dalam proses membatalkan polisi anda. Bila perlu mintalah status dan tarikh anggaran proses disiapkan.
 5. Pastikan anda menerima surat pengesahan mengenai pembatalan polisi dari pihak syarikat.
 6. Dapatkan pengesahan dari bank yang insurans anda telahpun dibatalkan apabila pembayaran dilakukan melalui potongan kad kredit atau akaun simpanan.

Contoh Surat Permohon Pembatalan Insurans

Setelah mempertimbangkan pembatalan insurans, anda boleh terus membuat surat permohonan dari contoh surat pembatalan insurans di bawah ini.

Itulah contoh surat pembatalan polisi insurans yang boleh anda tiru ataupun salin dengan sedikit perubahan.

👉 Baca Juga:  √ Senarai Harga Roadtax Kereta 2021

Nilai Serahan Balik yang Mungkin Anda Dapat

Untuk mengetahui besarnya nilai serahan balik yang boleh anda dapat dari pembekal insurans, anda boleh merujuk pada ilustrasi produk yang mereka bekalkan masa mula-mula menawarkan.

Nilai serah balik selalunya tak jauh tersasar berbanding prediction dari ejen insuran atau syarikat. Contohnya untuk polisi TN Mesra, seorang pemegang polis boleh mendapat pulang balik sekitar 56% dibanding prediksi ejen yang sekitar 78% setelah 12 tahun.

👉 Baca Juga:  Cara Renew Roadtax Motor Mati Lebih Setahun

Setelah surat pengesahan pembatalan diserahkan kepada anda, dalam sebulan boleh dapat duit serahan balik jika ada. Proses pembatalan ini memakan masa kurang dari 15 minit apabila anda membawa dokumen yang diminta seperti polisi insuran asal, kad pengenalan, dan nombor akaun bank.

Apabila anda terlupa nombor akaun bank, anda boleh cek dalam sistem sama ada telah kemaskini ataupun belum. Jika tak terjumpa, anda perlu mendatangi mana-mana cawangan bank anda untuk meminta print mini statement yang tercatat no account.

Setelah mendapatkan nombor akaun, terus kembali ke kuanter syarikat insurans terbabit untuk menyelesaikan urusan yang tertangguh.

👉 Baca Juga:  Harga Insurans Motosikal First Party dan Faedahnya

Apabila ada wang serahan balik, mengikut SOP akan diserah dalam masa 10 hari kerja selepas polisi diserahkan. Akan tetapi selalunya masa penyerahan akan berlaku selepas satu bulan. Cek slip gaji anda bulan seterusnya untuk mengetahui sama ada syarikat masih memotong gaji ataupun tidak sebagai pengesahan pembatalan permohonan.

Demikian cara pembatalan insurans dan contoh surat pembatalan insurans. Semoga cara-cara di atas boleh membantu bagi anda yang memerlukan.

One thought on “Cara Pembatalan Polisi Insurans dan Contoh Surat Pembatalan Insurans

 1. noor fateah

  sy telah mendapat maklumbalas persetujuan berkenaan pembatalan insuran dari pihak insurans CHUBB… tetapi sehingga kini pihak insurans masih lg membuat potong auto debit di akaun sy.. mohon pencerahan dan cadangan untuk sy membuat tindakan seterusnya.. hubungi pihak insurans pon tak pernah jawab

  Reply

Tinggalkan Balasan

Alamat email Anda tidak akan dipublikasikan. Ruas yang wajib ditandai *