Cara Renew Roadtax Motor Mati Lebih Setahun

By | 21 Oktober 2022

Banyak pemilik kenderaan berasa keliru terutama jika cukai kenderaan mati, terutama mati dalam setahun. Apabila cukai kenderaan mati dalam masa satu hari, ia sama dengan satu tahun. Bagaimana cara renew roadtax motor mati lebih setahun?

Cara Renew Roadtax Motor Mati Lebih Setahun

Jika memang anda tidak mahu dilanggar oleh pelanggaran maka pastikan kenderaan itu mempunyai cukai yang sah. Jika ini tidak berlaku maka ia pasti mendapat pelanggaran. Kemudian jangan menolak kemungkinan tertakluk kepada pemeriksaan polis. Dalam ertikata akan terjejas oleh serbuan.

Kemudian kita kena pergi ke mana-mana insurans untuk menghidupkan insurans. Saya terus ke Takaful Malaysia. Takaful Malaysia cuma menghidupkan insurans tanpa ada perlindungan. Perlindungan kosong. Tiada perlindungan pihak ketiga. Insurans yang lain tak ambil sebab ada surat Puspakom.

Bila insurans dah hidup boleh terus ke JPJ untuk membuat road tax. Jangan pula buang masa beratur kat Pejabat Pos kerana jika insurans mati lebih daripada setahun, tak boleh buat kat Pejabat Pos. Terus ke kaunter JPJ.

Motor dah boleh berjalan tapi disarankan untuk bawa tempat dekat-dekat ajer sebab perlindungan pihak ketiga tak cover. Mana la tahu apa-apa berlaku kan?

Lepas setahun boleh ajer perbaharui insurans mana-mana dan boleh cover perlindungan pihak ketiga dengan syarat perbaharui insurans tak lambat daripada sebulan selepas tarikh tamat.

Untuk menjaga keperluan permit satu hari bermakna dengan tujuan mengelakkan pelanggaran. Terutama apabila saya berjumpa dengan polis yang sedang menjalankan serbuan pendaftaran kenderaan.

Isi Kandungan

Proses Singkat Renew Roadtax

Kalau nak hidupkan insurans yang telah mati kena bawa motor melalui pemeriksaan di Puspakom. Pilihan pertama, kita boleh menguruskan insurans kepada Puspakom. Ada juga pilihan kedua di mana kita kena pergi JPJ untuk mendapatkan surat jadi kita boleh bawa surat itu bersama jika kena tahan dengan polis. JPJ yang akan melakukan pemeriksaan.

👉 Baca Juga:  Apa Itu Insurans?

 

renew roadtax kereta

 

Singkatnya, prosesnya adalah seperti ini :

 1. Baiki motor jika ada kerosakan sebab kena perfect sebelum ke Puspakom / JPJ.
 2. Ada dua pilihan. Pilih salah satu.
 3. Pemeriksaan di Puspakom

Bagi Motosikal Anda boleh membuat pemeriksaan di JPJ secara percuma. Namun, kereta perlu buat di Puspakom. Sebelum ke Puspakom, pastikan anda bawak geran asli, IC dan lesen memandu. Di Puspakom wangsa maju, anda perlu ke pondok sekuriti untuk pendaftaran. Anda perlu mengisi borang dan pihak puspakom akan beri kepada anda no giliran. Anda boleh terus ke payment counter sebelah pondok sekuriti. Selanjutnya bayar di counter.

Tetapi selepas membuat pembayaran, anda perlu menunggu pegawai yang datang untuk memeriksa kenderaan yang anda miliki. Jika memang menggunakan kenderaan motosikal, pegawai akan memeriksa nombor kenderaan, memeriksa semua lampu, brek dan lain-lain. Terutamanya yang berkaitan dengan dan dinyatakan pada sijil kenderaan haruslah.

Perkara yang perlu diperhatikan ialah anda perlu membuat temujanji terlebih dahulu. Janji yang dibuat boleh dilakukan secara dalam talian iaitu mengatur pemeriksaan di pusat Puspakom. Ini boleh melalui laman rasmi mypuspakom.com. atau anda juga boleh memuat turun aplikasi yang boleh dibuka pada telefon pintar melalui Google Play dengan tajuk MyPUSPAKOM.

Boleh juga menghubungi di 1-800-22-2210. Waktu buka bermula dari Ahad hingga Jumaat sekitar 8:00 hingga 17:00 dan Sabtu sekitar 8:00 hingga 1:00.

 

Renew Roadtax di JPJ

1. Pemeriksaan di JPJ (ambil surat dari JPJ dulu sebelum membawa motor ke JPJ)

2. Beli insurans. Insurans yang menerima motor yang mati insurans lebih daripada setahun ialah Takaful Malaysia.

Ia juga bertujuan untuk membuat insurans daripada kenderaan yang dimiliki sebelum ini. sama ada kenderaan beroda dua atau kenderaan beroda empat. Ini juga berguna jika anda ingin melakukan perjalanan di sebuah bandar tertentu. Apabila anda mendapat insurans, perjalanan akan lebih selamat.

👉 Baca Juga:  Cara Dapatkan Insurans Cermin Kereta dan Harganya

3. Buat road tax di JPJ (Hanya di JPJ).

Ini biasanya akan diminta untuk pergi ke pejabat JPJ. Boleh pergi ke pejabat terdekat. Tetapi ia mesti menunjukkan ID yang sedang dimiliki. Contohnya termasuk lesen, laporan sah dan sijil Takaful untuk digunakan dalam aplikasi cukai baru kemudian.

Untuk pilihan insurans, langkah-langkahnya adalah seperti berikut:

Buka aplikasi MyEG untuk Pembaharuan RoadTax dengan memasukkan pengesahan nombor kenderaan.

renew roadtax murah

 

Selepas itu, anda akan mendapat pilihan untuk mendapatkan polisi insurans dengan datang sendiri atau menerusi perkhidmatan penghantaran, saya memilih melalui perkhidmatan perkapalan, masukkan alamat kediaman anda dan perkhidmatan penghantaran akan menghantar polisi insurans.

 

Butiran akan muncul mengenai anggaran perkapalan dan dana yang anda mesti mentransfer untuk perkhidmatan perkapalan.

renew roadtax di utc sentul

 

Sekiranya anda menggunakan perkhidmatan selular. Anda juga boleh menghubungi perkhidmatan Lori Mudah Alih atau menggunakan versi Mudah Alih ringan. (Ini terpakai kepada kenderaan komersial dengan kedua-dua kapasiti berat dan kapasiti cahaya).

Segera buat janji temu dengan memanggil atau memanggil nombor 03-5526 1116 atau boleh juga menghubungi 03-5526 1118 yang sebagai alternatif.

Cara Renew Road Tax dan Insurans di Pejabat Pos

Ada cara yang mudah untuk perbaharui road tax dan juga insuran kenderaan iaitu di Pejabat Pos jika anda tidak mempunyai kemahiran internet atau mempunyai masalah untuk memperbaharui secara online. Walau bagaimanapun, jika buat pembayaran online seperti melalui Maybank2U atau MyEG, senarai harga roadtax kereta, motor atau kenderaan anda boleh semak segera menerusi MyEG.

Cuma jika anda memilih atau perbaharui roadtax dan insurans kereta motor di pejabat pos anda perlu beratur panjang dan wajib menunggu giliran untuk menyelesaikan urusan ini yang sebenarnya paling mudah dan sangat cepat jika dibuat secara atas talian. Tambahan pula, pada masa sekarang lebih mudah kerana kita juga boleh renew roadtax tanpa geran.

👉 Baca Juga:  √ Senarai Harga Roadtax Kereta 2021

Anda perlu membawa dokumen berikutnya:

 • Kad pengenalan / IC
 • Sijil Pemilikan Kenderaan atau Salinan Geran
 • Cover Note Insurans

Kepada anda yang mempunyai tunggakan saman roadtax motor atau kereta yang mati lebih setahun atau tak lebih dari 3 tahun dan nak perbaharui cukai jalan, eloklah guna peluang yang ada sekarang. Segera renew road tax anda dan dapatkan bayaran harga renew insurans kereta, motor kenderaan anda dan cukai jalan dengan harga murah di Auto RoadTax.

Semua penjelasan di atas yang telah dikemukakan memang sesuai dengan peraturan yang berlaku. Oleh itu, jangan takut mengikuti semua arahan yang diberikan. Pada dasarnya penjelasan yang diberikan telah disesuaikan dengan peraturan semasa.

Sesungguhnya terdapat banyak penjelasan yang diberikan selain daripada penjelasan yang kami berikan. Tetapi apa yang perlu ditanya ialah sama ada semua garis panduan adalah sah dan mematuhi peraturan. Tetapi semua penjelasan yang kami berikan tidak perlu diragukan secara keseluruhannya.

Sebelum kami membuat kertas ini, kami mula-mula mengujinya. Dengan tujuan bahawa semua pembaca tidak mengelirukan atau meragukan semua maklumat yang kami berikan.

Dapatkan cukai kenderaan anda dengan kemas kini yang lebih baik dan ikut peraturan berkanun.

One thought on “Cara Renew Roadtax Motor Mati Lebih Setahun

 1. Ajik

  Sya nk tnya.. Klau muto ex5 berwarna purple, hijau kuning dilusluskan atau tidak?

  Reply

Tinggalkan Balasan

Alamat email Anda tidak akan dipublikasikan. Ruas yang wajib ditandai *