Roadtax Yang Hilang atau Rosak, Begini Cara Dapatkannya

By | 7 Mei 2024

roadtax-hilang-atau rosak

Adakah anda tahu apa yang perlu dilakukan jika roadtax atau lesen kenderaan bermotor (LKM) anda hilang atau rosak? Tanpa mengira mengapa ia boleh bertaburan, rosak, atau hilang dalam dompet dan sebagainya. Sudah tentu ramai orang tidak tahu dan bertanya tentang bagaimana cara untuk dapatkan kembali roadtax atau lesen kenderaan bermotor (LKM). Anda tidak perlu risau kerana masih terdapat banyak cara untuk mendapatkan kembali roadtax yang hilang ataupun lesen kendaraan bermotor (LKM) anda yang baharu.

Isi Kandungan

Roadtax yang Hilang Atau Rosak

Sebenarnya tidak sukar sama sekali untuk mengemas kini roadtax yang hilang atau rosak. Anda hanya perlu menyediakan dua item yang diperlukan untuk mendapatkan roadtax baharu, iaitu: salinan geran (jika ada) dan kad pengenalan. Sekiranya geran tidak ada, anda tidak perlu risau kerana geran tidak begitu penting, selagi anda mengetahui nombor pendaftaran kenderaan anda – nombor plet.

Selepas item yang diperlukan untuk dapatkan roadtax baharu, anda perlu pergi ke mana-mana cawangan Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) yang berhampiran, kemudian anda mesti isi borang K (seperti digambarkan di bawah), ambil nombor giliran dan tunggu permohonan diproses.

borang ganti lesen kenderaan motor

Anda akan dikenai denda kerana kehilangan roadtax ini. Kos untuk mendapatkan salinan baru kenderaan roadtax atau lesen kenderaan bermotor (LKM) anda adalah untuk motosikal sebanyak RM20 dan untuk kereta sebanyak RM50.

Baca: Harga Insuran Motosikal Termurah dan Cara Membeli Insurans dalam Talian

Proses yang anda perlukan untuk mendapatkan salinan baru RoadTax tidak mengambil masa yang lama, ia hanya memerlukan masa. Selepas anda mengisi borang permohonan salinan / gantian perakuan pendaftaran kenderaan atau salinan / gantian lesen kenderaan motor atau salinan lesen perdagangan kenderaan motor dan telah menyelesaikan pembayaran, kemudian anda akan segera menerima roadtax kenderaan baru anda melalui kaunter JPJ.

👉 Baca Juga:  Cara Mudah Semak Insurans Kereta Secara Online

cara-dapatkan-roadtax-hilang

Ingatlah! Perkara penting yang perlu anda lakukan

Jika anda kehilangan roadtax anda, segera sediakan perkara berikut:

 • Kad pengenalan anda
 • Salinan geran kenderaan anda atau beritahu nombor plet kenderaan anda
 • Isi borang K

Jika anda bukan pemilik kenderaan? sediakan perkara berikut:

 • Sediakan salinan kad pengenalan pemilik kenderaan
 • Salinan geran kenderaan atau beritahu sahaja nombor plet kenderaan
 • Salinan kad pengenalan anda sebagai wakil
 • Isi borang K

RoadTax Koyak?

Kadang – kadang tanpa kita mengetahui aktiviti menyimpan lesen kenderaan motor (LKM) atau roadtax yang kita anggap baik ternyata bisa berdampak pada lesen kendaraan bermotor (LKM) atau roadtax kita koyak dan rosak. Jadi acuan pada roadtax kenderaan anda menjadi kabur bahkan tidak dapat dilihat sepenuhnya. Jangan melihat tarikh dengan serta-merta. Anda mesti menyelesaikan masalah ini secepat mungkin, sebelum anda boleh ditahan oleh polis atau JPJ.

Baca juga: Cara Claim Insurans Kereta Kemalangan Apabila Kereta Anda Dilanggar

Ada dua sebab untuk kita print kembali roadtax / cukai jalan iaitu sama ada roadtax kita hilang atau rosak (cetakan pudar, kabur).

Cara Untuk Print Kembali Roadtax / Cukai Jalan

 1. Pergi ke cawangan JPJ berdekatan.
 2. Bawa bersama roadtax yang rosak (jika ada) dan satu salinan kad pengenalan.
 3. Ambil borang K7 daripada pegawai JPJ yang bertugas.
 4. Isi borang dan ambil nombor giliran.
 5. Tunggu sehingga nombor giliran dipanggil. Jangan potong barisan.
 6. Bayaran denda: RM50 untuk kereta dan RM20 untuk motosikal.

Nota Penting:

Harap bawa roadtax anda yang rosak supaya anda tidak akan dikenakan bayaran oleh kerani.

Senang je dilakukan. Walaupun hanya mencetak semula roadtax kenderaan boleh mengambil masa beberapa jam. Biasanya apabila anda berurusan dengan pegawai JPJ, ramai orang akan dipersilakan pula. Tidak tahu berapa lama JPJ tidak dikunjungi oleh ramai orang.

👉 Baca Juga:  Insurans Ke Luar Negara Bagi Penjawat Awam

Walau bagaimanapun, apabila RoadTax dah siap, sila tampalkan secara langsung pada kenderaan anda. Jangan menangguhkannya atau letakkan di tempat lain, jadi jangan terkejut jika roadway akan hilang pula.

Perbaharui Roadtax Online

Untuk pengetahuan anda, sekiranya anda memperbaharui cukai jalan di Myeg Online ataupun di Kiosk Myeg wakil yang sah,  cukai jalan yang hilang ataupun rosak tidak boleh dicetak semula di sana. Ini kerana, pihak Myeg hanyalah wakil sah yang dilantik oleh JPJ untuk kemudahan orang ramai untuk perbaharui cukai jalan tanpa perlu beratur panjang di JPJ.

Caranya ialah anda perlu muat turun borang ini JPJ Perlesenan Kenderaan iaitu

“Borang Permohonan Pendua Perakuan Pendaftaran Kenderaan Atau Pendua Lesen Kenderaan Motor Atau Pendua Lesen Perdagangan Motor (JPJ K7)

Bawa geran original dan salinan kad pengenalan.

 • Jika hilang roadtax, sediakan perkara berikut:
 1. Kad pengenalan
 2. Salinan geran kenderaan atau beritahu nombor plet kenderaan
 3. Isi borang K
 • Jika anda bukan pemilik kenderaan? sediakan perkara berikut …
 1. Sediakan salinan kad pengenalan pemilik kenderaan
 2. Salinan geran kenderaan atau beritahu sahaja nombor plet kenderaan
 3. Salinan kad pengenalan anda sebagai wakil
 4. Isi borang K

Sijil Pemilikan Kenderaan (VOC)

Bermula pada 1 Jun 2016, Jabatan Pengangkutan Jalan Malaysia (JPJ) memperkenalkan kaedah baru yang dikenali sebagai Sijil Pemilikan Kenderaan (VOC) untuk menggantikan Kad Pendaftaran Kenderaan (RC) atau lebih dikenali sebagai geran kereta.

Berdasarkan peruntukan Undang-undang Pengangkutan Jalan 1987, ia menjelaskan bahawa VOC masih merupakan suatu perakuan pendaftaran kenderaan yang mengandungi butiran pemilik dan kenderaan. Bezanya, VOC tidak lagi merupakan dokumen penting untuk Memperbaharui Lesen Kenderaan Bermotor (cukai jalan), Pemindahan Harta atau Pindaan kepada Maklumat.

Jadi boleh disimpulkan bahawa VOC hanyalah sekeping kertas A4 yang mengandungi butiran pemilik dan kenderaan dan tidak mengandungi sebarang maklumat rekod transaksi yang terkandung dalam RC. Semua cek data hanya boleh dilakukan melalui sistem pangkalan data di mana-mana cawangan JPJ.

👉 Baca Juga:  Apa Itu Insurans?

Sudah tentu ramai di antara kita tertanya-tanya, maka apa kelebihan VOC? Tidakkah dijelaskan dalam perbincangan sebelumnya bahawa VOC bukan lagi dokumen penting? Ada yang berpendapat bahawa JPJ perlu menumpukan perhatian kepada isu-isu penting yang lain daripada masalah menukar kertas ini – dari RC ke VOC.

Menurut JPJ, kelebihan VOC ialah ia tidak mempunyai nilai. Maka apakah tujuan membuat dokumen VOC jika tidak bernilai? Sudah tentu ini membuatkan kita keliru. Kerana VOC hanya sekeping kertas yang tidak mempunyai nilai, tidak ada masalah bagi pemilik jika ada kehilangan kertas ini.

Kad Pendaftaran Kenderaan (RC) atau geran adalah berbeza daripada VOC. Kad Pendaftaran Kenderaan (RC) atau geran sangat bernilai kerana ia boleh menyebabkan beribu-ribu masalah bagi pemilik seperti masalah kenderaan kloning, penyalahgunaan dan pemalsuan dokumen yang menyulitkan masalah bagi pemilik kenderaan.

Pelaksanaan VOC ini akan dibahagikan kepada tiga tahap, iaitu:

Fasa Pemilik kenderaan yang terlibat
Fase 1
(1 Jun 2016)
VOC akan dikeluarkan kepada pemilik pendaftaran kenderaan baharu bagi proses tukar hak milik kenderaan
Fase 2
(1 September 2016)
VOC akan dikeluarkan kepada pemilik yang membuat pembaharuan cukai jalan dan pemilik yang membuat pindaan atau pembetulan maklumat kenderaan
Fase 3
(1 Januari 2017)
VOC akan dikeluarkan kepada pemilik yang hadir ke JPJ (secara sukarela) bagi menggantikan Kad Pendaftaran Kenderaan (RC)

Nah, kami berharap pelaksanaan VOC ini akan membantu pegawai JPJ, dengan itu mengurangkan masalah pengklonan kenderaan dan memudahkan urusan awam.

One thought on “Roadtax Yang Hilang atau Rosak, Begini Cara Dapatkannya

Tinggalkan Balasan

Alamat email Anda tidak akan dipublikasikan. Ruas yang wajib ditandai *