Cara Claim Insuran Kemalangan Motosikal

By | 26 April 2024

Cara claim insuran kemalangan motosikal-Kemalangan memandu sebenarnya adalah peristiwa yang dapat dialami oleh sesiapa sahaja. Pada dasarnya tiada siapa yang mahu kemalangan. Terutamanya apabila anda memandu, ia pasti akan menyebabkan kerugian. Kedua-dua kehilangan keselamatan peribadi kepada kehilangan perjalanan menjadi rosak.

Cara Claim Insuran Kemalangan Motosikal

Jika sesungguhnya kenderaan yang digunakan diberi insurans, tepat sebelum kemalangan itu. Maka mudah membuat tuntutan ke atas syarikat berkenaan dengan insurans. Tetapi ini tidak akan dilakukan jika ia tidak termasuk dalam insurans.

Jika sesungguhnya kenderaan anda mengalami kemalangan, terdapat beberapa cara claim insuran kemalangan motosikal yang boleh anda lakukan untuk menuntut insurans yang digunakan sebelum ini. Sekiranya anda ingin tahu bagaimana untuk menuntut insurans kenderaan, adalah idea yang baik untuk membaca artikel ini hingga akhir untuk mendapatkan maklumat lengkap.

Isi Kandungan

Perkara Yang Dilakukan Apabila Kendaraan Mempunyai Kemalangan

Inilah yang perlu dilakukan sekiranya berlaku kemalangan kenderaan. Sama ada kenderaan beroda dua atau kemalangan kenderaan beroda empat. Ini termasuk:

 1. Perkara pertama yang perlu dilakukan apabila anda mengalami kemalangan adalah dengan mencatat semua insiden kemalangan dengan jelas. Boleh dikaitkan dengan lokasi kemalangan itu.
 2. Perkara-perkara lain yang perlu dipertimbangkan dengan merekodkan identiti semua penumpang, jika sesungguhnya kenderaan itu digunakan dengan sejumlah besar penumpang.
 3. Selanjutnya, pastikan nombor pendaftaran kenderaan juga direkodkan dengan betul, juga boleh mencatatkan nombor lesen pemandu, kemudian pastikan untuk mendapat maklumat saksi seberapa diperlukan.
 4. Setelah semua data telah dikumpulkan dengan betul dan benar, maka segera membuat laporan di balai polis. Laporan dibuat mengikut peristiwa yang dialami. Melaporkan di balai polis harus dilakukan tepat 24 jam selepas kemalangan kenderaan.
 5. Selepas membuat laporan di balai polis, maka anda mesti membuat laporan atau mengemukakan kemalangan kepada syarikat insurans yang anda gunakan. Laporan yang dibuat mengenai syarikat insurans mesti memasukkan data terperinci. Ini adalah sama apabila anda membuat laporan di balai polis.Adalah baik untuk membuat laporan mengenai syarikat insurans secepat mungkin. Boleh dilakukan dalam masa 1 jam 24 jam. Kerana ia lebih cepat maka lebih baik, yang berguna untuk kemudahan tuntutan insurans. Pastikan masa yang dibelanjakan tidak jauh dari tarikh kejadian. Kerana jika anda lambat memberitahukan syarikat insurans, ini dapat merugikan anda nanti. Dalam erti kata bahawa tuntutan tidak dapat dijalankan dengan betul.
 1. Seterusnya, bawa kenderaan ke bengkel terdekat. Boleh juga memilih bengkel yang boleh diluluskan oleh syarikat insurans. Ini juga berkaitan dengan kemudahan mendakwa pembaikan kenderaan. Sekiranya boleh, pilih bengkel yang berdekatan dengan kaji selidik secara langsung oleh syarikat insurans, adalah berguna untuk mengkaji apa kerosakan kenderaan yang sedang berlaku.
👉 Baca Juga:  Harga Insurans Kereta 3rd Party Termurah di Malaysia
👉 Baca Juga:  Cara Pembatalan Polisi Insurans dan Contoh Surat Pembatalan Insurans

Jenis Tuntutan terhadap Kenderaan di Syarikat Insurans

Perkara lain yang perlu diperhatikan apabila mengalami kemalangan adalah membuat tuntutan ke atas syarikat insurans yang digunakan sebelum kemalangan. Berikut adalah penjelasan yang lebih lengkap.

 1. Buat tuntutan untuk kecederaan peribadi

Tuntutan ini biasanya dibuat oleh pihak polis. Ini berkaitan dengan tuntutan insurans perkhidmatan raharja atau berkaitan dengan insurans kemalangan peribadi. Tuntutan ini mesti dibuat dengan bukti lengkap.

Adalah lebih baik untuk memasukkan dokumentasi lengkap mengenai kemalangan sebelumnya. ini boleh menjadi bukti untuk memudahkan siasatan kemudian. Sama ada dilakukan oleh polis atau syarikat insurans.

👉 Baca Juga:  Insurans Kereta Murah, Apakah Semestinya Terbaik?
👉 Baca Juga:  Cara Buat Tuntutan Pampasan Insurans Kemalangan Jalan Raya

Satu lagi perkara yang boleh ditanya mengenai syarikat insurans yang berkaitan dengan garaj tempat pembaikan kereta. Setiap syarikat insurans biasanya menyediakan cadangan sendiri untuk membaiki kenderaan kemalangan. Juga berkaitan dengan kerjasama syarikat dalam beberapa bengkel.

Cara Claim Insuran Kemalangan Motosikal

 1. Membuat tuntutan pihak ketiga

Jika anda bukan orang yang bertanggungjawab untuk kemalangan itu, maka segera membuat tuntutan parti apabila kemalangan itu dialami. Ini berguna untuk mengekalkan NCD.

Tuntutan pihak ketiga pada dasarnya dibahagikan kepada dua bahagian seperti berikut:

 • Tuntutan pertama untuk entiti insurans dari pihak ketiga
 • Bahagian kedua adalah tuntutan pampasan kepada polis. Ini bertujuan untuk memudahkan dan mempercepatkan keputusan tuntutan yang dibuat. Tetapi juga buat syarikat insurans berkenaan.
 1. Tuntutan kecurian

Tuntutan lain yang mesti dibuat oleh pemilik insurans termasuk dakwaan kecurian. Ini mesti dilakukan jika kenderaan yang dimiliki telah menjadi perbuatan pencurian. Segera memberikan laporan terperinci mengenai syarikat insurans, untuk memudahkan siasatan. Penyiasatan yang baik oleh syarikat insurans dan dengan menggunakan bantuan polis.

👉 Baca Juga:  Insuran Kesihatan Terbaik
👉 Baca Juga:  Kelebihan dan Kekurangan Renew Insurans Motor Online

Tetapi pastikan data yang disediakan benar-benar sah. Tetapi ketahui pampasan yang disediakan mengikut peruntukan setiap syarikat insurans. Sama ada tempoh masa pampasan, atau tempoh proses siasatan.

Cara Mengemukakan Aduan dan Penyelesaian yang disediakan dalam Insurans

Sekiranya anda ingin membuat penyerahan yang berkaitan dengan aduan dan penyelesaian dalam insurans, berikut adalah beberapa perkara yang perlu diperhatikan. Antaranya:

 1. Sekiranya insurans yang anda gunakan telah mendapat masalah. Sebagai contoh, seperti aduan terhadap produk dan perkhidmatan yang disediakan. Atau juga merasa tidak berpuas hati dengan penolakan dan tawaran yang sedang berlangsung. Pertama, anda perlu menyelesaikan aduan pertama dalam unit aduan syarikat insurans yang digunakan hari ini.
 2. Jika laporan yang diperoleh dianggap tidak memuaskan. Cara seterusnya untuk dilakukan ialah membuat laporan bertulis kepada Biro Pengantaraan Kewangan atau sering dikenali sebagai FMB. Ia juga boleh dilakukan di Bank Negara Malaysia, yang mempunyai kaitan dengan mengendalikan aduan pengguna insurans.
 3. Laporan mengenai aduan yang dibuat di FMB tidak boleh melebihi tarikh akhir sekitar enam. Terutama sejak tarikh memfailkan aduan dengan FMB sebelumnya. FMB bertujuan untuk menangani aduan yang dialami oleh pihak menuntut antara syarikat insurans yang digunakan.
 4. FMB juga merupakan pihak yang dibenarkan dan merupakan badan bebas yang menyediakan saluran terpantas, lebih mudah dan lebih cekap bagi pengguna insurans. Ini juga termasuk cara alternatif untuk menyelesaikan di mahkamah.
 5. Pada dasarnya FMB adalah pihak yang tidak mempunyai kuasa untuk menyelesaikan masalah atau perselisihan, terutama yang melibatkan harga produk dalam asuransi serta masalah dalam penjamin. Sebagai contoh dalam kes-kes penipuan serta kes yang dirujuk ke mahkamah.

Perkara lain yang perlu diperhatikan juga untuk FMB adalah bahawa parti itu menyediakan bahagian-bahagian yang berlainan. Ini biasanya dibahagikan kepada bahagian:

 • Insurans kenderaan polis. Berkaitan dengan kenderaan yang rosak akibat kemalangan atau kebakaran
 • Insurans polis terdapat pelbagai jenis peristiwa.
 • Tuntutan untuk kerosakan harta oleh pihak ketiga. Yang tidak berada di bawah bidang kuasa FMB. Oleh itu, ia hanya boleh dilakukan di pihak Bank Malaysia.

Tinggalkan Balasan

Alamat email Anda tidak akan dipublikasikan. Ruas yang wajib ditandai *