5 Cara Bayar Saman Blacklist JPJ di JPJ dan Online

By | 29 November 2023

Blacklist atau senarai hitam boleh dikeluarkan oleh JPJ kepada pesalah trafik yang gagal melunasi tunggakan saman. Berada di senarai hitam menyebabkan anda tidak dapat memperbaharui cukai jalan dan lesen memandu. JPJ juga akan mengeluarkan waran tangkap jika pesalah tidak membayar saman dan menyelesaikan kes di mahkamah berdasarkan Seksyen 53(2) Akta Pengangkutan Jalan 1987 (Akta 333). Pesalah hanya akan dikeluarkan dari senarai hitam apabila menjelaskan tunggakan saman JPJ dengan cara bayar saman blacklist JPJ.

Saman dari JPJ terbahagi kepada dua iaitu saman yang boleh dikompaun dan saman yang tak boleh dikompaun. Saman yang boleh dikompaun dapat dibayar dalam tempoh pembayaran saman tersebut, sedangkan saman yang tak boleh dikompaun perlu diselesaikan di mahkamah yang ditetapkan dalam notis.

Apabila terkena saman, Anda boleh membayar di mana-mana pejabat JPJ negeri, cawangan, dan pejabat kecil JPJ atau melalui perkhidmatan e-services.

Isi Kandungan

Cara-cara Pembayaran Saman

Apabila anda terkena saman blacklist JPJ, anda perlu hadir bersama pihak yang menuntut ke pejabat JPJ di mana kenderaan tersebut disita. Untuk mendapatkan kembali kenderaan Anda, bawa dokumen berikut:

  • Salinan saman JPJ (P) 22 dengan jumlah bayaran.
  • Saman JPJ (P) 22 dan laporan PG2 harus diserahkan bersamaan bagi saman yang ada notis PG1.

Setelah itu, buat bayaran secara tunai atau melalui penghantaran pos/bank berdaftar setelah kadar kompaun diketahui. Anda pun dapat membayar saman melalui talian atau e-services. Tiada rayuan dibenarkan untuk memohon pengurangan kadar kompaun. Dalam setiap kes, JPJ telah menetapkan kadar kompaun yang berpatutan.

👉 Baca Juga:  Senarai Harga Cermin Belakang Myvi dan Model Kereta Lain Terbaru 2020

Cara Semak dan Bayar Saman Online:

Pembayaran saman boleh dibuat secara langsung ke JPJ ataupun melalui talian/online. Untuk semak saman online, ada 5 cara yang boleh anda buat iaitu:

1. Semak dan Bayar Saman Melalui MyEG

MyEG memberikan banyak layanan pembayaran seperti insurans, saman polis, dan saman JPJ. Cara untuk membuat semakan sangat mudah. Layari laman web MyEG di https://www.myeg.com.my/. Kemudian daftar akaun untuk mengakses perkhidmatan, bagi pengguna yang sudah memiliki akaun, sila login dengan butiran yang telah berdaftar sebelumnya. Masuk ke e-Services, pilih saman yang akan anda semak, apakah PDRM, JPJ, atau AES. Masukkan butiran yang diperlukan dan teruskan ke pembayaran online, apabila anda ingin langsung membuat pembayaran.

2. Semak dan Bayar Saman Melalui JPJ dan AES

JPJ ialah jabatan yang akan memberikan saman kepada pemandu atau pemilik kenderaan yang melakukan kesalahan di jalan raya. Sedangkan AES ialah sistem pengesanan atau rakaman automatik untuk kesalahan lalu lintas menggunakan alat pengesan yang dipasang di atas jalan menggunakan kamera gambar dan video. Semakan saman JPJ dan AES boleh dibuat tanpa register, hanya layari portal rasmi JPJ di https://www.jpj.gov.my/web/main-site/semakan-saman.

Kemudian, klik menu dropdown dan pilihan carian untuk mendapatkan kaidah carian menggunakan kad pengenalan atau nombor ID dan nombor kenderaan sahaja. Pilih jenis kad pengenalan, masukkan nombor kad pengenalan atau nomor pendaftaran kenderaan. Masukkan nombor sekuriti (captcha) dan klik butang semak. Hasil pencarian akan dipaparkan di bawah tajuk hasil carian. Kaidah ini hanya dapat memaparkan saman dari JPJ dan AES sahaja. Setelah membuat semakan, anda boleh membuat pembayaran terus ke JPJ atau online.

3. Semak dan Bayar Saman Melalui Rilek E-Service

Portal Rilek e-Service ditubuhkan untuk menyemak dan membuat bayaran saman trafik dari PDRM atau JPJ. Cara menggunakan portal ini, layari http://www.rilek.com.my/. Kemudian daftar sebagai pengguna jika anda ialah pengguna baharu. Log masuk dengan nama dan kata laluan yang telah didaftarkan. Klik menu search by dan pilih semak untuk menyemak saman JPJ atau PDRM. Masukkan butiran maklumat dan klik next. Portal akan memberikan maklumat saman dan menyediakan pembayaran online melalui perbankan internet seperti RHB, Public Bank, CIMB Clicks, dan sebagainya.

👉 Baca Juga:  Mahu Jual Kereta? Jom Ikuti Cara Jual Kereta yang Mudah, Cepat, dan Selamat Ini

4. Semak dan Bayar Saman Melalui SSO-PDRM

Portal Sistem Semakan Online (SSO) dari Polis Diraja Malaysia (PDRM) dapat memudahkan semakan status perkhidmatan polis seperti status laporan polis dan status saman trafik. Caranya, layari portal SSO http://sso.rmp.gov.my/, kemudian daftar akaun apabila anda baru pertama kali menggunakannya. Log masuk dan klik ikon status saman untuk menyemak dengan nombor plat kenderaan atau nombor kad pengenalan.

5. Semak Saman Trafik Melalui SMS

Cara terakhir ialah cara paling mudah untuk menyemak saman yaitu dengan perkhidmatan SMS. Caj dikenakan sebesar 15 sen untuk menghantar mesej, dan 20 sen untuk setiap mesej yang diterima. Cara menggunakan perkhidmatan SMS yaitu taip POLIS<jarak>SAMAN<jarak>[No Kad Pengenalan atau No Plat Kenderaan] dan hantar SMS ke 15888 atau 32728. Perincian saman akan diberikan melalui SMS ke telefon bimbit anda.

Dengan perkongsian di atas, diharapkan dapat membantu anda menyemak dan mengetahui cara bayar saman blacklist JPJ. Jangan biarkan anda terus berada dalam senarai hitam karena akan menyulitkan semasa memperbaharui lesen dan cukai jalan.

Tinggalkan Balasan

Alamat email Anda tidak akan dipublikasikan. Ruas yang wajib ditandai *