Cara Bayar Saman Blacklist yang Aman Kes Hukum

By | 26 Maret 2024

Mengapa cara bayar saman blacklist amat penting? Semasa memandu, anda mesti mematuhi tanda-tanda lalu lintas dan tidak boleh melanggar. Jika tanda-tanda lalu lintas tidak dipatuhi, anda boleh dilanggar oleh tiket. Mendapatkan tiket memang salah satu perkara yang menjengkelkan. Terutama jika tiket diperoleh apabila anda secara tidak sengaja melanggar tanda-tanda lalu lintas. Walau bagaimanapun, atas sebab apa pun, melanggar tanda lalu lintas tidak dibenarkan.

cara bayar saman blacklist

Sebagai ganjaran untuk pelanggaran lalu lintas, anda akan mendapat tiket laju. Tiket yang sama mesti dijaga secepat mungkin sebelum senarai hitam tiket. Sekiranya rakan anda disenarai hitam maka anda perlu membayar jumlah tertentu. Berikut adalah cara untuk membayar senarai blacklist yang mudah dan praktikal.

Isi Kandungan

Apa itu Saman?

Saman adalah tiket yang diberikan kepada pemandu yang melakukan pelanggaran semasa trafik. Jumlah denda yang akan dibayar akan disesuaikan dengan ringan atau keterukan pelanggaran yang dilakukan. Contohnya, menjalankan lampu merah, kenderaan letak kereta di kawasan terlarang dan sebagainya.

Saman diberikan sebagai usaha untuk mengawal lalu lintas. Supaya setiap pemandu dapat mematuhi tanda lalu lintas yang ada. Di samping itu, saman juga diberikan kerana sifat kenderaan yang tidak lengkap, seperti ketiadaan sijil dan lesen kenderaan. Tidak menggunakan topi keledar juga salah satu sebab mendapatkan tiket laju.

Oleh itu, untuk mengelakkan terkena saman, anda mesti mematuhi tanda-tanda lalu lintas, membawa sijil memandu lengkap dan menggunakan topi keledar. Dengan cara itu, aliran lalu lintas menjadi lebih teratur dan Ana bebas daripada mempercepat atau menuntut.

👉 Baca Juga:  Bagaimana dan Cara Jual Kereta Paling Mudah?

Walau bagaimanapun, jika anda melakukan pelanggaran lalu lintas dan mendapatkan rakan, maka anda mesti segera menjaga tiket. Biasanya anda perlu membayar jumlah tetap. Walau bagaimanapun, bagaimana anda membayar untuk senarai hitam anda?

Besar Wang yang Harus Dibayar

Apabila anda mendapat tiket, anda perlu membayar jumlah denda tertentu. Denda ini dilakukan sebagai sanksi bagi pemandu kerana melakukan pelanggaran lalu lintas. Dengan bayaran denda ini, pengendara motor dijangka akan menghalang dan tidak akan melakukan pelanggaran lalu lintas lagi.

Jadi trafik akan menjadi lebih teratur dan rajin. Memberi tiket laju sudah menjadi tugas polis polis ketika mereka melihat pelanggaran tanda lalulintas. Oleh itu, anda mesti sentiasa memberi perhatian dan mematuhi tanda-tanda lalu lintas dengan betul. jadi anda tidak akan ditandatangani dan membayar denda.

Yuran penalti yang perlu anda bayar ialah RM100. Walaupun ia mungkin tidak terlalu besar, tetapi jika anda melakukan pelanggaran lebih daripada satu kali, ia pasti akan membuat wang anda dikurangkan dengan betul? Oleh itu, apabila memandu mematuhi tanda-tanda lalu lintas yang sepatutnya.

Cara Bayar Saman Blacklist Online

Inilah cara bayar saman blacklist. Membayar senarai hitam boleh dilakukan dalam talian dan di luar talian. Bayaran dalam talian akan memudahkan orang ramai mengatur senarai hitam. Jadi, anda tidak perlu melawat pejabat bayaran dalam talian boleh dilakukan di laman web Myeg.

Lawati laman web untuk memulakan, jika anda tidak mempunyai akaun maka anda boleh mendaftar sebagai pengguna. Selepas proses pendaftaran selesai, log masuk dengan nama pengguna dan kata laluan yang telah dibuat. Kemudian klik JPJ atau Posisi Pengangkutan Jalan dan pilih semak dan bayar panggilan JPJ.

👉 Baca Juga:  Menguruskan Lesen Memandu di Pusat Ujian Komputer MyEG

Selepas itu anda perlu mengisi butiran yang diberikan dengan sewajarnya. Kemudian segera bayar panggilan anda dalam talian.

Cara Bayar Saman Blacklist Luar Talian

Selepas mengetahui bagaimana cara bayar saman blacklist, maka seterusnya adalah bagaimana untuk membayar senarai hitam saman di luar talian. Untuk membayar senarai hitam luar talian, anda mesti melawat pejabat Pejabat Pengangkutan Jalan Malaysia yang terdekat. Apabila anda tiba di pejabat cawangan, anda akan mendapat nombor pendaftaran.

Jangan lupa membawa senarai hitam saman anda. Selepas itu, anda perlu menunggu sehingga nombor pendaftaran dipanggil. Kemudian anda boleh membuat pembayaran jumlah yang telah anda tetapkan.

Saman Boleh Digunakan Untuk Roadtax

Apabila anda mendapat tiket laju, mungkin perkara pertama yang anda bimbang adalah bahawa kenderaan anda tidak boleh lagi digunakan dengan cara yang besar. tetapi sebenarnya ada cara untuk melakukan roadtax. Untuk memeriksa sama ada anda boleh menggunakan Roadtax atau tidak, anda boleh melakukan perkara berikut.

  1. Lawati laman web rasmi www.myeg.com.my/
  2. Kemudian, daftarkan diri anda dengan memasukkan data peribadi, nama pengguna dan kata laluan anda. Jika nama pengguna dan kata laluan telah diperoleh maka anda boleh log masuk secara langsung.
  3. Klik berhampiran PDRM, kemudian isi nombor mengikut rakan anda. kemudian klik ikon “semak panggilan”.

Di samping itu, anda juga boleh menyemak senarai hitam yang sama dengan SMS, dengan menaip nombor pendaftaran JPJ <jarak> Blacklist <jarak> atau nombor identiti. Kemudian hantar ke 15888. Untuk menghantar mesej ini, bayaran penghantaran sebanyak 15 sen dikenakan. Sementara itu, untuk menerima mesej, anda perlu membayar 20 sen untuk setiap mesej yang diterima.

Semak bahawa anda boleh melakukan roadtax boleh dilakukan dengan cara di atas. Walau bagaimanapun, jika saman telah disenaraihitamkan maka anda tidak semestinya sama ada saman itu boleh digunakan Roadtax atau tidak. Anda mesti membayar denda yang telah ditentukan.

👉 Baca Juga:  Senarai Harga Cermin Belakang Myvi dan Model Kereta Lain Terbaru 2020

Tinggalkan Balasan

Alamat email Anda tidak akan dipublikasikan. Ruas yang wajib ditandai *